Leerplichtambtenaar – Regio Rivierenland

Kom jij ons team Leerplicht versterken? Zet jij je graag in om kinderen tussen de 5 en 16 jaar te helpen?

Het team Leerplicht

Het team leerplicht bestaat op dit moment uit vijf leerplichtambtenaren en 3 administratief medewerkers. Enerzijds voorkomen wij uitval door preventief op te treden; vroegtijdig de leerling in beeld brengen, actie ondernemen en verdere escalatie voorkomen. Zelfs de leerling ‘onder de radar’ hebben wij in zicht. Anderzijds voeren wij een adequate handhaving uit vanuit zorgperspectief, dus met veel aandacht, respect en zorg voor de leerling en zijn of haar familie. Wijkteams vinden in ons een effectieve partner bij het in kaart brengen van het hele gezin (één gezin, één plan).

“School is een plek tussen thuis en straat waarin we kunnen oefenen wat het betekent om in de samenleving te staan.”

De LPA van Regio Rivierenland is een onafhankelijk professional die garant staat voor het recht op onderwijs. Als expert op het gebied van de Leerplichtwet is de leerplichtambtenaar dé persoon met doorzettingskracht. Loopt een casus vast? Dan haalt de LPA de regie naar zich toe. De LPA is verankerd in de zorg- en handhavingsketen. We houden onze kennis vers en volgen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderwijs. Wij zijn een ‘partner’ van de scholen, een ‘collega’ van het wijkteam en een ‘beschermer’ van het kind. Als Leerplicht staan we soms naast de schooldirectie(wijkteam), soms achter de schooldirecties(wijkteam) en waar nodig vóór de schooldirectie(wijkteam!) Als experts kennen wij het werkveld door en door en passen wij onze communicatie en handelen daar op aan. In dit alles staat centraal: voorkomen is beter dan genezen. We zetten in op vroegtijdig signaleren om verzuim en schooluitval te voorkomen door naar de juiste zorg te verwijzen. Jongeren verdienen een fantastische toekomst!

Wat zijn dan je taken?

Je voert taken uit, in het kader van de leerplichtwet, voor de gemeenten die diensten afnemen van het team leerplicht. Je kunt hierbij denken aan de volgende taken:

  • Je verwijst door en geeft advies aan jongeren, scholen en ouders/verzorgers, wanneer een jongere door (dreigend) schoolverzuim wordt belemmerd in zijn ontwikkeling en wanneer er sprake is van problematisch gedrag;
  • Je geeft inhoud aan preventie en voorlichting en adviseert aan en overlegt hierover met scholen;
  • Je geeft signalen door als bijdrage aan beleidsplannen van gemeenten.

Wat verwachten wij van jou?

Je beschikt over een relevante (welzijn, onderwijs, jeugd) Hbo-opleiding; Wellicht ben je al in het bezit van de vakopleiding Leerplichtambtenaar en BOA. Heb je deze vakopleiding niet maar ben je wel super enthousiast dan nodigen wij je ook van harte uit om te solliciteren!

Daarnaast ben je klantgericht, proactief en flexibel en beschik je over uitstekende communicatieve vaardigheden. Je bent een echte teamspeler en netwerker. Het is voor deze functie noodzakelijk dat je in het bezit bent van een rijbewijs en kan beschikken over een auto.

Wij bieden:

Een uitdagende functie in een professionele organisatie. Een werkomgeving met ruimte voor initiatief en ontwikkeling.
Afhankelijk van opleiding en ervaring kun je bij ons max. € 3.929,- bruto per maand verdienen (schaal 9) bij een volledige werkweek van 36 uur (peildatum 1 oktober 2019). Overige arbeidsvoorwaarden bestaan o.a. uit flexibele werktijden, een reiskosten vergoeding en vrije besteding van een Individueel Keuze Budget.

De standplaats is het kantoor van de Regio in Tiel. Een groot deel van de werkzaamheden wordt uitgevoerd op locatie bij de deelnemende gemeenten.

Over Regio Rivierenland

De gemeenten Buren, Neder-Betuwe, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel maken deel uit van Team Leerplicht Regio Rivierenland. Deze gemeenten hebben zowel de leerplichtfunctie als de leerplichtadministratie bij de Regio ondergebracht. Daarnaast heeft gemeente Culemborg ervoor gekozen om de leerplichtadministratie bij de Regio neer te leggen.Alle kinderen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. samenwerking met de gemeentelijke teams zorgt ons team Leerplicht ervoor dat leerplichtige leerlingen niet uitvallen. Daarmee voorkomen wij dat verdere intensieve en kostbare (zorg)trajecten als gevolg van die uitval nodig zijn